cover 't Laar
't Laar

Observatie en oriëntatie

FAQ: Verblijf in 't Laar

Een Laar, wat is dat ?
Een laar is een open plek in een bos : een plek waar je tot rust kan komen en waar je opnieuw door het bos de bomen kan zien.
Bij wie kom ik daar terecht ?
Je komt terecht in een kleine leefgroep (met maximaal 3 andere jongens tussen 12 en 18 jaar). ’t Laar is een huis in de rij en makkelijk bereikbaar. Je zal er een groot team van medewerkers ontmoeten maar een viertal zal extra aandacht voor jou hebben (een psycholoog, een gezinsbegeleider, een leefgroepbegeleider en een schoolbegeleider).
Hoe lang kan ik daar blijven ?
Wanneer je via het cisismeldpunt bij ons terechtkomt blijf je een korte periode bij ons tot er een andere oplossing is. Kom je bij ons voor een diagnostisch traject dan bekijken we samen hoe lang het verblijf duurt. Vaak duren trajecten 3 tot 4 maanden waarbij indien mogelijk ook maximale momenten thuis of in je eigen netwerk voorzien worden.
Hoe leven wij graag met jou samen ?
We willen jou een warme, rustige plek bieden. Begeleiders doen hun best om jou te leren kennen. Wij gaan aan de slag met de vragen die jij hebt en willen jouw krachten ondersteunen. We staan steeds open voor gesprekken en bieden activiteiten aan. We luisteren graag naar jouw ideeën.  We houden van openlijk spreken met elkaar. De sfeer in huis is het tofst als we respect tonen voor  anderen, afspraken en materiaal. Ook als het even wat moeilijker voelt of loopt, laten we je niet zomaar los en zoeken we steeds samen naar een oplossing.
Is daar wifi ?
Wees gerust, het Laar beschikt over wifi waar je toegang toe kan krijgen. Je kan bij ons dus je gsm, laptop, tablet, … gebruiken.
Heb ik daar dan ook een eigen plek ?
Ja hoor, je krijgt een mooie recent vernieuwde eigen kamer. Op dezelfde gang bevindt zich een toilet en douche die je elk om beurt in alle privacy kan gebruiken. Je beschikt ook over een sleutel van je eigen kamer.
Welke spullen breng ik best mee ?
Je voorziet best kledij, sport-en zwemgerief en toiletgerief (ook eventuele medicatie, handdoeken en washandjes). Bedlinnen wordt hier voorzien. Indien je een fiets nodig hebt, kan je er een van ons gebruiken of ervoor kiezen je eigen fiets mee te brengen. Breng zeker ook jouw identiteitskaart mee en eventuele vervoersabonnementen (bus, trein). Er is op elke kamer ook een prikbord voorzien waar je persoonlijke spulletjes kan aan hangen.
Valt daar iets te beleven ?
Je kan gerust verder naar jouw school, werk en hobbyclub blijven gaan. We willen absoluut behouden wat goed loopt. Wanneer dit even niet mogelijk is, zorgen wij voor een aanbod van allerlei activiteiten op maat van jongeren. Op die manier kunnen we jou ook beter leren kennen.
Hoe zit het met roken ?
We vinden je gezondheid belangrijk. Wil je toch roken tijdens je verblijf hier dan stemmen we hieromtrent af met je ouders.
Komt daar bezoek ?
Je hebt recht op vrije tijd en vanaf 14 jaar kan je die buitenshuis doorbrengen. Op die manier kan je afspreken met je vrienden, familie, …
Daarnaast kan je hier ook bezoek ontvangen. Hierbij denken we vooral aan je naaste gezinsleden en steunfiguren. We vinden het belangrijk om ook vaak met hen in gesprek te gaan.
Je kan ook steeds beroep doen op een vertrouwenspersoon. Als jongere en als ouder heb je het recht je tijdens voor jou belangrijke gesprekken te laten bijstaan door een vertrouwenspersoon (bv. intakegesprek, overleg op rechtbank, bespreking, …); een vertrouwenspersoon is iemand door wie jij je gesteund en geholpen voelt. Je mag die zelf kiezen. Deze persoon dient aan 3 voorwaarden te voldoen:
Hij of zij dient meerderjarig te zijn
Hij of zij mag niks te maken hebben met de hulp die je nu krijgt
Hij of zij moet een uittreksel uit het strafregister (een bewijs van goed gedrag en zeden, model 2) kunnen voorleggen. Dit is een officieel document dat aangevraagd moet worden bij de gemeente.De gegevens van je vertrouwenspersoon worden dan genoteerd in je dossier en hij/zij kan op de hoogte gebracht worden van alle nieuwe beslissingen in jouw hulpverlening.
Krijg ik daar ook zakgeld ?
Van het agentschap Opgroeien in Brussel krijgen wij maandelijks zakgeld voor jou. Wij geven dit wekelijks. Het bedrag hangt samen met jouw leeftijd. Deze centjes zijn voldoende om bijvoorbeeld wat versnaperingen te kopen.
Wat komt daar op tafel ?
Onze huismoeder zorgt voor lekkere en gevarieerde maaltijden en beluistert graag jouw suggesties. We houden zeker ook rekening met allergieën, zaken die belangrijk zijn voor jouw geloof. Ben je vegetariër, eet je enkel halal, eet je geen dierlijke producten, laat het ons weten en wij zorgen voor een aangepaste maaltijd.
En wat als ik een suggestie heb ?
We horen heel graag jouw mening doorheen jouw verblijf. Je zal ook de kans krijgen om een tevredenheidsonderzoek in te vullen. We horen ook graag of je jouw verblijf nuttig vond. Heb je klachten, spreek de medewerkers of de directie aan. Weet, dat er ook een schriftelijk klachtenformulier kan ingediend worden. Je kan ook steeds overleggen met de persoon die je naar ons verwees of je kan ook steeds terecht bij Opgroeipunt (tel. 078 170 000, elke werkdag, van 8 tot 20 uur en via opgroeien.be/opgroeipunt);
Wat schrijven jullie daar allemaal op ?
Je zal merken dat wij belangrijke info uit gesprekken en observaties soms noteren. Wij houden een dossier bij tot je de leeftijd van 35 jaar hebt bereikt. Je hebt steeds het recht om het dossier in te kijken, wat betreft de informatie die je hebt gebracht.